Vul een waarde in
Terug

Technische keuring: houd uw voertuig verkeersveilig

Het bezitten van voertuigen vereist dat u op de hoogte bent van de wettelijke vereisten en deze begrijpt. Een van de belangrijkste dingen om op te letten, is dat u wettelijk verplicht bent om regelmatig een technische keuring uit te laten voeren om te controleren of uw voertuig veilig is om mee te rijden. Een technische keuring zorgt ervoor dat uw voertuig in optimale, veilige en operationele staat verkeert, zodat u het zowel zakelijk kunt blijven gebruiken als incidenten tijdens het gebruik kunt voorkomen.

Trailerbanden met clipboard keuring iconen

Wat is een technische keuring?

De technische keuring is een jaarlijkse keuring voor voertuigen (personenauto’s, bedrijfswagens en getrokken materieel) om er zeker van te zijn dat het materieel voldoet aan de veiligheidsnormen. Dit geldt dus ook voor trailers.

Volgens de wetgeving moeten alle bedrijfsvoertuigen met een bepaald gewicht die naar Europa reizen, jaarlijks een technische keuring ondergaan om ervoor te zorgen dat ze rijklaar en veilig zijn. Als het gewicht van het voertuig hoger is dan het wettelijke gewicht, dan is er een aparte regeling voor.

Wat is het doel?

De technische keuring zorgt ervoor dat uw truck of trailer in een veilige staat verkeert, om de bestuurder, het voertuig en andere gebruikers op de weg te beschermen bij een mogelijk incident. Een technische inspectie verkleint de ecologische voetafdruk door voertuigen op te sporen met vervuilende motoren en versleten onderdelen.

Deze jaarlijkse keuring is anders dan het onderhoud en de reparatie van uw voertuig. Het wordt aanbevolen om uw trailers regelmatig te controleren door gespecialiseerde en gecertificeerde monteurs in werkplaatsen. In geval van nood is het belangrijk om een ​​24/7 pechhulpverlener in te schakelen om u snel weer op weg te helpen.

Hoe vaak vinden technische keuringen plaats?

Gewoonlijk moeten bedrijfsvoertuigen hun eerste keuring ondergaan een jaar nadat ze voor het eerst zijn geregistreerd, en daarna jaarlijks vanaf die datum. De planning van jaarlijkse inspecties wordt echter per land bepaald en kan dus verschillen.

Houdt u zich niet aan deze verplichte termijn en is uw voertuig dus niet op tijd gekeurd, dan riskeert u een boete.

Hoe en waar de technisch keuren?

De eigenaar van het voertuig of de goedgekeurde gebruiker is verantwoordelijk voor de technische controle van de geleasede en/of gehuurde trailers.

In België kunt u voor een technische keuring voor uw trailers terecht in een door de erkend keuringsbedrijf. Al onze werkplaatsen hebben deze certificering voor trailers. Bekijk hier welke TIP werkplaats voor u het dichtstbijzijnd is. Bent u niet woonachtig in België, dan kan de verplichte keuring afhankelijk van uw land worden uitgevoerd in een geaccrediteerd controlecentrum met een specifieke vergunning voor zware vrachtwagens, in een bureau voor civiele motorisering of in een garage met een vergunning van het ministerie van Transport.

Voor ieder land geldt dat alleen een gediplomeerde en gediplomeerde keurder/lokale keurmeester mag een technische keuring voor zware voertuigen uit mag voeren.

Wat wordt er gecontroleerd?

Bij een technische keuring van een trailer wordt er naar verschillende vitale onderdelen gekeken. Onder andere de volgende onderdelen worden nagekeken:

 • Remmen
 • Zichtbaarheid
 • Verlichting, reflector en elektrische apparatuur
 • Deuren
 • Dak
 • Assen, wielen, banden, vering
 • Chassis
 • Lawaai en vervuiling
 • Andere uitrusting

Neem contact op met uw plaatselijke technische inspectiecentrum voor meer informatie over de veiligheidsvereisten.

Wat zijn de verschillende resultaten?

Als u geen gebreken of een klein defect hebt zonder enige zorg voor veiligheid of milieu, wordt de trailer goedgekeurd voor de technische keuring.

Als een voertuig niet door de keuring komt, zijn er twee opties:

 • Groot defect met enkele zorgen over veiligheid of milieu: u moet na een bepaalde tijd terugkomen om de test opnieuw uit te voeren.
 • Kritiek defect: u kunt uw voertuig niet gebruiken tenzij u het repareert. U moet repareren wat gerepareerd moet worden en daarna de technische keuring opnieuw doen.

Monteur die inspectie uitvoert onder trailer

Uw pre-keuring voor truck en trailers met TIP

TIP is een toonaangevende leverancier van trailerdiensten in Europa en Canada. Met meer dan 50 jaar ervaring zijn wij experts in het leveren van alle diensten die een klant nodig heeft tijdens de levenscyclus van een trailer.

In België zijn alle TIP-werkplaatsen gecertificeerd voor de wettelijk verplichte technische keuring. Neem voor meer informatie contact met ons op, of plan direct online uw volgende technische keuring in bij uw gewenste werkplaats.

2021/10/25

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Winterchecklist: Top 5 tips voor traileronderhoud"

Net als bij elk voertuig, is regelmatig onderhoud essentieel om uw trailers veilig en rijklaar te houden....

2021/11/25

"De opkomst van klantportalen en vraag naar digitale informatie"

De pandemie bleek een communicatieve uitdaging te zijn voor veel klanten en leveranciers in alle bedrijve...

2021/10/28

"Europese trailermarkt: versneld herstel van COVID-19-impact"

In de eerste helft van dit jaar twijfelde de industrie in hoeverre de trailermarkt zou herstellen van de ...

2021/10/04