Vul een waarde in
Terug

Duurzame reis: uitdagingen en oplossingen

Om een ​​"klimaatcatastrofe" te voorkomen, moet de temperatuurstijging volgens wetenschappers binnen de 1,5°C worden gehouden. Om tot oplossingen te komen, kwamen wereldleiders vorig jaar opnieuw bijeen in Glasgow voor de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26).

Een van de vier hoofddoelen van deze top is de 1,5°C-doelstelling, om halverwege de eeuw een wereldwijde netto nul te bereiken en zo het effect van CO2-uitstoot op de klimaatverandering om te keren. 

Opnieuw hebben regeringen met de vinger gewezen naar de uitstoot van het wegvervoer.

De reden is duidelijk

Zware bedrijfsvoertuigen met een brutogewicht van meer dan 3.500 kg zijn verantwoordelijk voor 25% van de CO2-uitstoot van het wegvervoer in de EU en voor 5% van de totale CO2-uitstoot in de EU. Dit is vergelijkbaar met de CO2-voetafdruk van meer dan 30 miljoen mensen binnen een jaar of 200 miljoen ton CO2.

De meeste trailers stoten niet direct CO2 uit. Het ontwerp van trailers beïnvloedt echter de trekkracht van het trekkende voertuig en draagt daardoor aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van zware vrachtwagens.

Bovendien vereist de productie van vrachtwagens en trailers natuurlijke grondstoffen en gaat de exploitatie van een groot netwerk van werkplaatsen voor vrachtwagens en trailers gepaard met een aanzienlijke CO2-voetafdruk.

Er zijn aanwijzingen dat wegvervoer en duurzaamheid elkaar uitsluiten.

De autoriteiten zijn tussenbeide gekomen en richten zich steeds meer op de industrie om haar doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot te halen. Binnen de EU is de European Green Deal een enorm plan om de EU om te vormen tot een moderne, hulpbronnenefficiënte en concurrerende economie, met als doel:

  • geen netto uitstoot van broeikasgassen in 2050
  • economische groei losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen
  • geen persoon en geen plaats achtergelaten

Deze doelstellingen zullen worden nagestreefd met een groot aantal wetgevingen, waaronder onderwerpen als strengere emissiegrenswaarden voor het wegvervoer, lage-emissiezones of subsidies voor alternatieve brandstoffen.

TIP voertuigen in groene omgeving

De transportsector vereist dat de grote spelers het voortouw nemen op het gebied van duurzaamheid

In de aanloop naar een economie die zich ontwikkelt in de richting van koolstofneutraliteit, moeten oplossingen worden bevorderd. De grote spelers in de markt dragen een grote verantwoordelijkheid bij het bijstellen van hun businessmodellen. Het goede nieuws is dat duurzaamheid een zeer winstgevende business aan het worden is.

Volgens een langetermijnstudie van het wereldwijde consultancybedrijf McKinsey laten duurzame bedrijven jaar na jaar een waardestijging van 3% zien ten opzichte van niet-duurzame bedrijven. De logica is duidelijk: duurzamere bedrijven krijgen het vertrouwen dat ze beter met een snel veranderende bedrijfsomgeving kunnen omgaan en vertrouwen vertaalt zich in bedrijfswaarde.

5 middelen om de supply chain van het wegvervoer groener te maken

  1. 1) Het opknappen van trailers, banden en andere reserveonderdelen kan de natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn voor de productie van nieuw materieel en de bijbehorende CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. In tijden van toenemende doorlooptijden kan het geven van een tweede leven aan een trailer grote voordelen bieden. Lees hier meer over het opknappen van trailers.
  2. 2) Door optimalisering van het wagenpark door middel van op telematica gebaseerde diensten, kan niet alleen het aantal inefficiënte kilometers worden verminderd, maar kunnen ook onverwachte stilstandtijden voorkomen worden.
  3. 3) Elektrische voertuigen voor last-mile leveringen kunnen dienen als een eerste volwassen oplossing voor het elektrificeren van wagenparken. Voor het langeafstandsvervoer zijn tussentijdse oplossingen beschikbaar, zoals biobrandstoffen of CNG/LNG-voertuigen. Tegelijkertijd wacht de industrie met smart op haalbare H2-voertuigen die naar verwachting even goed zullen presteren als vrachtwagens op fossiele brandstoffen
  4. 4) Zodra materieel onderhoud of reparaties nodig heeft, kunnen werkplaatsen hun activiteiten baseren op duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of grond/lucht-warmtepompen. Het optimaliseren van de isolatie, niet alleen om warmteverlies via de infrastructuur te voorkomen, maar ook luchtdichte compressorsystemen kunnen de energie-efficiëntie van dergelijke gebouwen aanzienlijk verbeteren.
  5. 5) Op telematica gebaseerde diensten zijn niet alleen nuttig vanuit logistiek oogpunt. Dergelijke diensten worden steeds slimmer en maken het mogelijk de bandenspanning en de remprestaties nauwlettend te volgen, wat nauw samenhangt met een betere brandstofefficiëntie. Bovendien kan het ervoor zorgen dat er geen kritieke temperatuurschommelingen optreden bij koeltrailers.

 

Trailer gemaakt van bladeren

TIP wil een CO2-neutrale wegvervoersector mogelijk maken

In 2021 nam TIP de strategische beslissing om het marktsegment te betreden met elektrische lichte bedrijfsvoertuigen (eLCV's) voor leasing. De nieuwste onderneming van TIP is in november 2021 van start gegaan met de integratie van ongeveer 300 voertuigen in onze bestaande wagenparken. Bezoek http://www.tipeurope.com/our-fleet/electric-vehicles om meer te weten te komen over onze eLCV's. Let op, op dit moment zijn de voertuigen nog niet beschikbaar in de Benelux.

TIP Insight is ons aanbod van op telematica gebaseerde digitale diensten waarmee wij trailer-telematica naar een hoger niveau tillen. De functionaliteit varieert van eenvoudige 'track and trace', met geofencing-mogelijkheid, tot prestatiegerelateerde informatie en diverse waarschuwingen van de prestaties van het remsysteem en het openen van de achterdeuren tot de druk van de banden en de temperatuur van een koelunit. Lees hier meer over onze telematica oplossingen.

Hoe groot de ambitie van jouw duurzaamheidsstreven ook is, TIP is de juiste partner om deze transitie tot een succes te maken. Wil je meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

2022/03/24

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Europese trailermarkt Lead-Time index, gepresenteerd door TIP "

Om de Europese trailermarkt beter te begrijpen, onthullen wij voor het eerst onze gegevens als insiders v...

2022/06/13

"Beheer uw trailerprestaties door middel van relevante onderhoudsop..."

Of u nu een grote of een kleine trailervloot heeft, het goed onderhouden van een trailervloot is van groo...

2022/04/07

"Waar en wanneer dan ook, wij helpen u!"

Een internationaal netwerk maakt het mogelijk om je klanten overal goed te bedienen. TIP is een pan-Europ...

2022/02/22