Vul een waarde in
Terug

Besteed het onderhoud van je wagenpark uit en bespaar kosten

Trailermonteur onder trailer

Het beheren van kosten is van vitaal belang voor wagenparkmanagers. Begin 2018 voorspelde de RHA (Road Haulage Association) een groei van 3% in de totale operationele kosten of 4,77% inclusief brandstof voor 2018. (bron: Transport Engineer magazine)Je kunt aanzienlijke besparingen realiseren door het onderhoud van je trailer uit te besteden.

Kosten traileronderhoud

TheTruckExpert maakte een interessante analyse van de bedrijfskosten in 2018 van opleggers, trekkers en vaste vrachtwagens. De totale stilstandskosten bijvoorbeeld (afschrijving en financiering) en bedrijfskosten inclusief banden, onderhoud en reparaties voor een dubbelasser bij een initiële investering van €23.880 en na 50.000 gereden km, kwamen op een totaal van €5.660 per jaar. Onderhoud en reparaties waren goed voor €1.945 of 34% van de totale kosten. Voor dezelfde trailer die jaarlijks 80.000 km reed, waren onderhoud en reparaties goed voor €2.234 of 35% van de totale kosten €6.318. Gelet op de aanzienlijke investering die is vereist om een werkplaats te runnen, is het zakelijk gezien zinvol voor wagenparken om te overwegen hun traileronderhoud uit te besteden.

Onderhoud en wagenparkstrategie

Een belangrijke vraag voor wagenparkmanagers is waar onderhoud in je totale strategie voor wagenparkmanagement past. Wil je dat onderhoud een van de sterkste punten van je bedrijf is? Is je trailerpark groot genoeg om te genieten van de schaalvoordelen van het aansturen van een werkplaats, bemand met vakkundige en ervaren monteurs met de daaraan gekoppelde kosten? Heb je een mix nodig van in-house onderhoud met daaraan toegevoegd uitbesteed onderhoud om te kunnen genieten van externe specialistische kennis, flexibiliteit en werkplaatsfaciliteiten?

Onderhoud en niet-naleving

De prijs die je moet betalen voor het niet serieus nemen van onderhoud en reparaties is hoog. Het niet uitvoeren van goed onderhoud kan gevolgen inzake naleving hebben en het kan de exploitant zelfs zijn bedrijfslicentie ("O-licentie") en bedrijf kosten. Commercial Motor in het Verenigd Koninkrijk rapporteerde bijvoorbeeld dat de verkeerscommissaris de O-licentie van containervervoerder Viviago heeft ingetrokken wegens diverse nalevingsgebreken inclusief een audit van de Freight Transport Association van de onderhoudssystemen die "39 aanbevelingen onthulde, waarvan 15 van essentieel belang en dringend waren".

Andere risico's

Het niet correct onderhouden van je trailers en vrachtwagens brengt nog andere risico's met zich mee; je brengt bijvoorbeeld de veiligheid en het leven van je chauffeurs in gevaar en de kosten van onverwachte trailer- en vrachtwagenstoringen onderweg.

Uitdagingen van in-house onderhoud

Het uitvoeren van een onderhoudsprogramma in-house kent verschillende aspecten die bijzonder uitdagend kunnen zijn, zoals;

  • Onderhoudsminuten

Hoeveel tijd wil je spenderen aan administratieve taken inclusief arbo en beheer van een in-house onderhoudsprogramma? Neem bijvoorbeeld het arbo-gedeelte. De INRS in Frankrijk, het nationale instituut voor onderzoek en veiligheid, heeft een gids van 64 pagina's samengesteld over het runnen van een garage voor onderhoud en reparaties van vrachtwagens. In deze gids worden de risico's die ongevallen zouden kunnen veroorzaken en die verbonden zijn aan het runnen van een garage, beschreven en hoe deze risico's vermeden kunnen worden. De behandelde onderwerpen zijn arbo-maatregelen voor technici; problemen die gerelateerd zijn aan alle soorten onderhoud inclusief het aanbrengen van remmen, reparatie van banden en aandrijvingen met alternatieve brandstoffen onderhouden.

  • Kennis over naleving

Zoals Tim Ridyard, een advocaat gespecialiseerd in verkeer over de weg bij Ashtons Legal, ziet in Commercial Motor, heb je diepgaande kennis nodig over naleving van de normen aangaande onderhoud om je in-house en uitbestede onderhoudsdienstverleners te beheren. Het is van groot belang dat je wagenpark voldoet aan de juiste normen omdat je bedrijf uiteindelijk wettelijk verantwoordelijk is voor de naleving. Het kan echter gemakkelijker, goedkoper en efficiënter zij om een betrouwbare externe partij de dagelijkse implementatie van je wettelijk na te leven onderhoudsprogramma uit te laten voeren zodat je tijd vrij krijgt om je bezig te houden met andere activiteiten met toegevoegde waarde.

  • Geavanceerde technologie

Het niveau van de geavanceerde technologie aan boord van trailers en vrachtwagens wordt steeds hoger. Sensoren op voertuigen geven informatie door aan onderhoudbeheersystemen over de status van de elektronica, mechanische componenten en technologie in het voertuig. Deze gegevens helpen de monteur onderhoud en reparaties nog efficiënter uit te voeren en verhogen de inzetbaarheid van de trailer. Maar hiervoor moet je ook regelmatig investeren in de laatste nieuwe gereedschappen, diagnostiek en technologieën voor je werkplaats om te zorgen dat je de gegevens kunt verwerken.

Je moet hoog opgeleide technici in dienst nemen die weten hoe ze de elektronica moeten analyseren en de juiste wijzigingen op de voertuigen moeten doorvoeren. Omdat fabrikanten met nieuwe technologieën komen, moeten de monteurs voortdurend aanvullende opleidingen volgen. Aangezien alternatief aangedreven vrachtwagens op elektriciteit of waterstof bijvoorbeeld steeds normaler worden, zal de behoefte aan opleiding steeds groter worden. Door in-house een werkplaats aan te sturen, moet je je bezighouden met een volledig ecosysteem van tijdrovende, dure en complexe activiteiten.

Voordelen van uitbesteed traileronderhoud

Deze voordelen zijn:

  • Kostenverlaging

Uitbesteden kan je overheadkosten aanzienlijk verlagen. De partner aan wie je je onderhoud hebt uitbesteed doet investeringen om op technologisch gebied bij te blijven. Je partner neemt een team van monteurs in dienst, leidt hen op en zorgt dat ze van nieuwe technologieën op de hoogte zijn en investeert in fysieke werkplaatsen en een voorraad reserveonderdelen.

Een grote, multinationale aanbieder van uitbesteed onderhoud zoals TIP haalt aankoopkracht uit de schaalvoordelen die het bedrijf geniet en kan een aantal voordelen aan zijn klanten doorgeven.

  • Flexibiliteit

De flexibiliteit van uitbesteed traileronderhoud is aantrekkelijk. Met de hulp van een bedrijf zoals TIP, kunnen wagenparkbeheerders extra trailers huren om aan de toegenomen vraag te voldoen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over de interne rekrutering van extra personeel om de fluctuerende druk op het onderhoud op te vangen. De externe aanbieder van traileronderhoud biedt het hele jaar door 24/24, 7/7 onderhouds- en reparatiewerkzaamheden via een netwerk van werkplaatsen in een groot geografisch gebied.

  • Troeven uitspelen

Een samenwerking voor uitbesteed traileronderhoud met een marktleider zoals TIP geeft de wagenparkmanagers tijd en ruimte om hun belangrijkste troeven uit te spelen en zich te concentreren op het ontwikkelen van bedrijfsactiviteiten waarbij ze meer waarde toevoegen, zoals klantenservice of bedrijfsontwikkeling.

Je traileronderhoud aan TIP uitbesteden

TIP Trailer Services is een zeer ervaren aanbieder van traileronderhouds- en -reparatieprogramma's. We onderhouden al meer dan 50 jaar trailers. Wij bieden onze klanten onderhouds- en reparatiediensten met of zonder contract aan. Onze programma's zorgen voor kostenbesparingen, flexibiliteit en toegang tot een groot team van gekwalificeerde technici die zijn opgeleid in de nieuwste technologieën en die werken vanuit een netwerk van 93 werkplaatsen in Europa en Canada.

Neem voor meer informatie over de onderhoudsprogramma's van TIP Trailers contact met ons op.

2019/06/17

Deel dit kennisartikel

Maandelijks magazine

Wil je meer weten hoe je wagenpark met je bedrijf meegroeit of hoe je deze zo efficiënt mogelijk inzet? Schrijf je dan in voor ons maandelijks magazine.

Schrijf je in voor ons maandelijks magazine. Wij leren dagelijks veel van onze klanten en willen deze ervaringen graag met je delen.

Door dit formulier in te dienen, ga ik ermee akkoord dat tip mijn klantgegevens verwerkt in overeenstemming met de privacyverklaring van TIP.

Gerelateerde kennisartikelen

"Pechhulp service – Wees voorbereid op het onverwachte"

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt als het gaat om wegtransport. Er ontstaan ​​daarom continu...

2021/08/25

"Telematica voor een duurzamere trailervloot"

Bij TIP nemen we onze verantwoordelijkheid voor "toekomstige generaties". We begrijpen dat het aan ieder ...

2021/08/23

"Besteed het onderhoud van uw wagenpark uit en bespaar kosten"

Het beheren van kosten is van groot belang voor wagenparkmanagers. Begin 2018 voorspelde de RHA (Road Hau...

2021/07/29